סיור בין תופי הידיים של מעגלי המתופפים בארץ ובעולם –
מאת- דודי בר יוסף מנהל אומנותי להקת מעגל מתופפים מתופפי המדבר
מעגלי תופים סביב הגלובוס
הרשו לי לקחת אתכם למסע אל מקורות מעגלי המתופפים כפי שאנו מכירים אותם היום, כמעט בכל מדינה שתנחתו באירופה או בארה"ב תוכלו למצוא דיי בקלות מעגל מתופפים, המורכב מצוות מקצועי המארגן מעגל תופים באווירה שמחה וחגיגית. בתמורה לסכום כסף סמלי תוכלו להצטרף למעגל מתופפים, יש מעגלי מתופפים המתכנסים בימים קבועים ויש מעגלי מתופפים המתכנסים לכבוד אירוע מסוים או על בסיס חופשי, באיטליה, שוויץ, תורכיה, אנגליה וצרפת פועלים עשרות מעגלי מתופפים. בישראל נפוץ מאוד התיפוף הקבוצתי על כל תוף שעורו בקרבו וכל כלי הקשה שיוצר בהצלחה מכל חומר פח ממוחזר. זה יכול להיות פחית שתייה ריקה או שתי חתיכות עץ, בכל יום שישי, בחוף הדולפינריום שכבר מזמן הסב את שמו לחוף התופים, בין קבלת השבת לשקיעה נפגשים כמות לא מבוטלת של מתופפים שמקשים באכסטזה על כל תוף מצוי, אז רגע לפני שאנו צוללים למאמר שייקח אתכם למחוזות ברזיל ורחובות קובה, לחופי הים התיכון וערבות אמריקה הצפונית לשורשים העמוקים של מתופפים באפריקה והשפעתם על יצירת מעגלי מתופפים ברחבי העולם כולו, אתם מוזמנים להצטייד במטרונום דיגיטאלי ולהצטרף אלי למסע ארוך בזמן, לעברם של שבטיים אקזוטיים הפרושים על פני הגלובוס כולו, קבוצות אתניות שהתופים שלהם הם חלק מפולחני דת וטקסים מטקסים שונים. כל התופים שנכיר בכתבה הזו משמשים מעגלי מתופפים מהעולם בדרך כזו או אחרת, ישנם מעגלי מתופפים הנצמדים לתרבות מסוימת וישנם מעגלי מתופפים היוצרים מעגל תיפוף המורכב מהכלאות של סוגי תופים וכלי הקשה מהעולם. אני מאמין שהתנסות במעגל מתופפים היא חוויה יוצאת דופן הרפתקה דיגיטאלית מעניינת ובמכלול התופים הגדול, תוכלו גם אתם למצוא את התוף שלכם, אז קדימה להדק חגורות אנו יוצאים למסע…
תופים מהמזרח התיכון
רבים מתופי הידיים של המזרח התיכון הם בצורת גביע שבראשו מתוח עור של חיה , זה יכול להיות עור של דג, כבש או עז. לתופים האלה שמות רבים כמו: דרבוקה, doumbek, tarabuka דומבוק, דומבק, תרבוקה, דרבוקה, טבלה ואפילו תוף הזארב מהמוזיקה הפרסית קלאסית, טווח הצלילים והמקצבים שלהם הוא גדול ומתפרס על פני ארצות רבות במזרח התיכון בניהם תורכיה פרס, בוכרה, ייון, ישראל, מיצריים, הטכניקה של מרבית התופים שהזכרתי כאן דיי זהה, התוף מונח על רגלו של המתופף שמנגן בעזרת אצבעותיו. משפחה נוספת של תופים המגיעים מאצות הים התיכון היא משפחת תופי המסגרת הכוללת עשרות סוגי תופים, כמו: רייק ממצריים, בנדיר ממרוקו, דויירה מבוכרה, התוף האירלנדי ותוף מרים מישראל אותו תוף שאחזה בו מרים הנביאה בפעם הראשונה בו מוזכר השם תוף בת"נך. תופי המסגרת כוללים את כל אותם תופים שכותר ראשם גדול מעומקם.
תופים אפריקאים,
התוף הכי פופולארי הנמצא בשרות מעגלי מתופפים הוא ללא ספק הדג'מבה או הג'מבה ועוד ורציות של שמות המתארים את העתיק שבתופים – תוף הדג'מבה. הדג'מבה שהיגיע למערב בראשית שנות החמישים הפך במהירות לחביב הקהל… הסאונד החחם של הדג'מבה והיכולת להפיק ממנו צלילים נעימים ומגוונים הפכו את התוף לפופולארי בתופי היידים בקרב מעגלי המתופפים מהעולם, אפריקה היא למעשה גן עדן למתופפי הידים, מגוון כלי ההקשה והתופים מאפריקה הוא עצום, מדובר במאות אולי אלפים שלי כלי הקשה עשויים מחומרים שונים החל מגילוף עצים דרך תופים המבוססים על קרמיקה וחימר וכלה בסוגי כלי הקשה המיוצרים מצמחים. תוף נוסף המשמש מעגלי מתופפים הוא הסבר שמוצאו מסנגל, בדומה לדג'מבה הסבר מגולף מעץ טכניקת מתיחת החבלים שונה מזה של הדג'מבה כמו גם אופי הניגון. בסבר מנגנים ביד חשופה ובמקל.
תופים מברזיל,
סורדום, קונטרה סורדום, קיישה ופעמון אגוגו, הם מהבולטים שבאינסטרומנטים , היוצרים את הבטוקדה המפורסמת מברזיל, אותה בטוקדה שמצעידה את הקרנבלים המפורסמים בריאו דג'נרו וב"בהייה" בברזיל. ככל הנראה התופיים והקצב הזורמים היישר משד האם למחזור הדם של התינוק ומשמשים את תושבי ברזיל משחר ינקותם אחרת קשה להסביר איך עם שלם יודע לתופף ולרקוד…. כמעט כולם מזהים את המשפטיים המוזיקליים המנוגנים בצורת קריאה ותשובה, כלי ההקשה והתופים מברזיל נודעים בשל הסאונד המיוחד המזכיר לנו את צבעוניות הקרנבל הברזילאי הנודע. משפחה נוספת של תופים וכלי הקשה מברזיל אפשר לראות בתופים של שחקני הקפוארה : אטבאקי ה"סבא" של הקונגס, ברינבאו, קשישי (סוג של רעשנים) פעומני אגוגו, והפנדרו המזכיר בצורתו את התוף מרים, הם המרכיבים העיקרים של המוזיקה המתלווה לשחקני הקפוארה.
תופים אינדיאנים
מעגל מתופפים הנפוץ באזור המזרחי של ארה"ב ומושפע מהתופים האמריקאים, הם מעגל תופים עם תופים אינדיאנים, אלו הם תופי מסגרת המנוגנים בעזרת מקל שראשו מלופף בבד ליצירת סאונד ארוך הם משמשים את הרופאים האינדיאנים במהלך עבודתם כמרפאים שמניים. התופים האינדיאנים בעלי סגולות מרפא על-פי האמונה האינדיאנית – השימוש בתופים בכוחו לסלק שדים ושאר מריעין. השילוב של המסורת האינדיאנית במפגשי מעגלי מתופפים נפוץ מאוד באיזור אמריקה.
תופים מקובה
המוסיקה הקובנית המופלאה שכובשת את לב שומעיה, מנוגנת בכל העולם. אי קטנטן באזור הקריביים הביא לעולם בשורה טובה של מוזיקה מרקידה ושופעת חיים, כמעט ואין ארץ בעולם שלא רוקדת את הסלסה שצמחה ברחובות הוונה הבירה של קובה. לתופים וכלי ההקשה חלק חשוב במוזיקה הקובנית העתיקה והמודרנית. תופי הקונגסים והבנגוסים הם חלק בלתי ניפרד מהמוזיקה של קובה, כמוהם כלי ההקשה כמו הגווארו (סוג של מיגרדת חלולה), המרקס וכמובן הקלווה שהם זוג מקלות מעץ היוצרים צליל נקישה ומנגנים את המקצב שאף הוא נקרא קלווה. שושריהה של המוזיקה הקובנית נקשרים לתקופת סחר העבדים. קובה שישמשה כתחנת מעבר לעבדים מאפריקה לאירופה ספגה את התרבות המוזיקלית של אפריקה אפשר להבחין בקלות את אבות הטיפוס האפריקאיים של מרבית התופים וכלי ההקשה הקובניים. מי שיתעמק במקצבים הקובניים יתקל בהרבה אלמנטיים זהים למקצביים האפריקאים העתיקים.
מילות סיום…
כפי שהספקתם לטעום עולם התופים והמתופפים הוא רחב ידיים, יש עוד מאות אולי אלפיים של תופים וכלי הקשה מרחבי העולם, אפריקה לבדה מכילה מאות קבוצות אתניות בעלות כלי הקשה יחודיים אשר משמשים את המקומיים באירועים שונים. במאמר הבא אגע ביתר פירוט בתופים נוספים.
כותב: דודי בר יוסף